Utrustning för laxfiske

 
 

Spö/Rulle/Lina
När man väljer sin utrustning för laxfiske i Lainio älv bör man ha i åtanke att det är en förhållandevis stor älv med vilda och starka forsar. Fisket sker därför bäst med stora tvåhandsspön, 14-17' i linklass 9-12 .

På sommarälv när vattenflödet är lågt kan man gå ner något i spölängd om man så önskar. Sommarfisket sker med flytlina eller intermediate, men ta även med en sjunklina om det skulle vara högvatten eller om fisken är trög och trycker mot botten. Tänk på att variera fisket mycket, det kan vara bra att ha utrustning för fiske på olika djup redo, exempelvis multi-tip linor eller polyleaders. Flugrullen bör vara rymlig nog till en DT 11 samt backlina om ca 120 - 150 meter – laxen i Lainio är stark och kan i vissa fall rusa riktigt långt och då vill man ha ordentligt med lina på rullen.

Flugval
När det gäller flugvalet för laxfiske i Lainio är det ofta flugor i storlekarna 1-6, men under lågvatten kan ibland ner till storlek 10 väcka laxens huggvilja. Mönster som är gångbara är hårvarianter av klassiker som Jock Scott, Thunder and Lightning, Black Doctor, Silver Doctor, och Green Highlander. Dessa vingar binds fördelaktigt med rävhår eller bucktail/ekorre. Även varianter på Ally's shrimp, the Lainio fly, Heggeli, Blue Charm och Sunray Shadow samt olika Irish shrimps är mönster som flitigt används i Lainios strömmar. Det finns möjlighet till att binda sina egna flugor i Marttigården tillsammans med instruktörer.

Vadning
Lainioälven kan med sina stora, starka forsar på sina ställen vara påfrestande att vada. Vadningen är sällan speciellt djup och det är ofta förbluffande lätt att "komma åt" fiskplatserna, men det tunga vattnet gör att en vadarstav väl fyller sin funktion. Man bör tänka på att även i norra Lappland kan solen lysa varm om dagarna och således är ett par andningsvadare/Gore-Texvadare att rekommendera.

 

.

 

 

River salmon fishing

 
 
 
 
Lainio Vildmark • Lainio by, SE-980 10 • Vittangi • Tel +46 (0)981-410 25 • Fax +46 (0)981-400 00 • E-post: info@lainio.com