a
 
Om Carina Henriksson
 
 
 

OPERA VILDMARK 2001

   
 

Världspremiären av kulturens ”Highlight” gick för fulla hus i Lainio By! Opera Vildmark uppförde två föreställningar under påskhelgen 2001. Vi som var där kunde se

Pajazzo av R. Leoncavallo

En lättjefull opera där dramat och musiken blev lättförståeligt för publiken, som fyllde båda föreställningarna till bredden. Stycket handlade om ett kringresande teatersällskap, med intriger både på och utanför scenen. Historien var förflyttad i tid och rum, och hade omarbetats till Lapplands unika förhållanden och fantastiska miljö.

Uppsättningen var något alldeles extra; ett teatersällskap kommer körande med rensläde längs älven och riggar upp sin scen, delar av operan framfördes utomhus, bitvis med dragspel för att infoga tornedalska klanger. Dramat var lättförståeligt och ingen kunde undgå att beröras av musiken.

Regissören Oscar Figueroa, hade som målsättning att göra operan mera folklig, vilket han helt lyckades med, ja han var salig efter att ha tagit del av hur publiken reagerade och tog emot denna, för dessa nordliga områden, udda konstart.

Ensemblen som jobbat hårt med Opera Vildmark var även de mer än nöjda och stärktes i förhoppningarna om att inför kommande år specialskriva en opera med lappländskt tema! Johan Ullén, på piano, visade ytterligare sina talanger på dragspel, vilket bådar gott inför kommande uppsättningar!

Rollinnehavarna:
Björn Haugan, tenor
Carina Henriksson, sopran
Daniel Buckard, tenor
Anders Kjellstrand, baryton
Robert Vetander, baryton
Den lokala kören lyckades förträffligt i kommunikationen med publiken där man sjöng vissa stycken i handlingen på svenska!

a