Opera i Vildmarken
a
 
Om Carina Henriksson
 
 
 

OPERA VILDMARK 2005

Operapassion i Vildmarken
Snus, brännvin och knivslagsmål i norrländsk version

”Våldsam Dramatik och Heta Känslor i årets Opera Vildmark festival”

Detta år genljöd operahuset ”Utmaningen” i den lilla byn Lainio av flera starka stämmor och publiken fick möta en stark och intensiv föreställning med blodig upplösning. Med en stundom livsfarlig dramatik, med svallande heta känslor, med erotiska anspelningar och sensuella undertoner tog ensemblen oss med till en lite by någonstans i Norrlands inland.

Cavalleria Rusticana
av P.Mascagni

Årets föreställning var den berömda enaktaren ”Cavalleria Rusticana” av P.Mascagni, eller på svenska kallad ”På Sicilien”. Den brukar ofta spelas tillsammans med Leoncavallos ”I Pagliacci” som Opera Vildmark satte upp år 2000.

Denna afton i Lainio slutade dock kvällen med ett brutalt knivmord, då Alfio tog livet av sin hustrus älskare, Turiddu. Starka sånginsatser var kvällens signum, många av besökarna förundrades över kraften och uthålligheten i rösterna.

Eller som någon uttryckte det, ”det hela var en helt enorm upptrappning och i slutackordet, när vi fick höra de båda kvinnornas sista skrik, isades blodet i mina ådror”, ”Den bästa av alla uppsättningar genom åren” löd ett annat omdöme.

   

”HELT FANTASTISK…I en i övrigt vacklande kulturvärld är den målmedvetna och envisa satsningen på Opera Vildmark guld värd”

Opera Vildmark hade flyttat handlingen från det heta, temperamentsfulla Sicilien till ett om möjligt ännu mer temperamentsfullt Lappland med dess typiska ingredienser som snus, brännvin, samekolt, renskinnsbyxor, och mitt under föreställningen gör Alfio entré på en fyrhjulig motorcykel.

Operan börjar med att det är påsk och alla byborna samlas på torget för att lyssna till Herrens ord i den laestadianska kyrkan. Kanske av en ren tillfällighet är det också påskafton då kvällens föreställning äger rum, men här hade alla samlas på samlingslokalen Utmaningen, som för kvällen förvandlats till Lainios eget operahus för att lyssna på Opera i Vildmarken. Man kan säga att man gått ur huse, lokalen var fullsatt och den lilla byn Lainio mångdubblade sin befolkning denna kväll.

Mamma Lucia som lever ensam med sin son Turiddu är värdshusvärdinna och samtidigt kyrkvärd i den laestadianska församlingen. Hon är stark och av omständigheterna har hon tvingats bli hård och kall. Hon fungerar även som byns skvaller- och sambandscentral.

Sedan har vi den bortskämda, egensinniga, utmanande Lola som är gift med Alfio och som älskar spänning och dramatik. Hon är en mästare i att skapa konflikter och intrigerar friskt.(Lola gör entré dansande lyssnande på sin freestyle och med sopkvasten i högsta hugg, á la, Lena Philipsson.). Både mamma Lucia och Lola spelas av Sofia Flodin, mezzosopran, som gör en strålande insats i båda rollerna.

Den stolta rika köpmannen Alfio, som lever i falsk förvissning om sin rikedom och hustruns trohet och lojalitet får ett brutalt uppvaknande. Den trygga lugna norrlänningen förvandlas till en rasande furie vars enda tanke är hämnd, när sanningen uppdagas för honom, Alfio spelas av Anders Kjellstrand, som med kraftfull stämma och våldsamt uttryck trollbinder publiken.

Den unga hetlevrade Turiddu har just återvänt från krigstjänst och möts av sin ungdomskärlek Lola som gift sig med den välbärgade Alfio i hans frånvaro. Detta kan inte Turridu acceptera, han finner sig en ny kärlek i Santuzza. Men han kan inte hålla fingrarna borta från den aptitliga Lola. Utan tanke på konsekvenserna underhåller han båda kvinnornas intresse, tills Santuzza avslöjar för honom följderna av deras kärleksaffär. Santuzza är gravid och Turiddu vägrar ta ansvar. Han kan inte tänka sig resten av sitt liv fast i denna tråkiga landsortshåla, tyngd av plikter och barn. Han är inte heller beredd att stå inför församlingen och svära trohet till Santuzza, en utböling, en föräldralös utan egendomar och tillhörighet, längst ner på den sociala stegen. Turiddu spelas av Nikola Matisic, som med en klar och bärig tenor gestaltar den iskallt beräknande Turiddo, vilket genast ger publiken självklara sympatier för den försmådda Santuzza.

Till sist har vi den unga sameflickan Santuzza som är helt utanför kyrkans och byns gemenskap. Hennes enda drivkraft är hennes kärlek till Turiddu och hennes önskan om att bli accepterad. Santuzza spelas av Carina Henriksson som också är producent och grundare av företaget Opera Vildmark. Carina gestaltar Santuzza med en varm och innerlig sopran, samt en scenisk närvaro som får oss att svepas med.

För regin stod Catarina Gnosspelius som även regisserat Romeo& Julia 2005 samt Falstaff 2004 för Opera vildmark, i tidigare produktioner iscensatta för Ice Globe Theatre i Jukkasjärvi. Kvällens pianist var den alldeles strålande enmansorkestern, Robert Pauker. Möjlighet fanns även att delta i Operamingel efteråt, i detta ingick något litet att äta och mycket dricka samt underhållning och samkväm till långt in på småtimmarna.

Röster om föreställningen:

"…Med en stundom livsfarlig dramatik, med svallande heta känslor, med erotiska anspelningar och sensuella undertoner tog ensemblen oss med till en lite by någonstans i Norrlands inland."

"Starka sånginsatser var kvällens signum, många av besökarna förundrades över kraften och uthålligheten i rösterna."

"Den bästa av alla uppsättningar genom åren"

"HELT FANTASTISK…I en i övrigt vacklande kulturvärld är den målmedvetna och envisa satsningen på Opera Vildmark guld värd"

" Den trygga lugna norrlänningen förvandlas till en rasande furie vars enda tanke är hämnd, när sanningen uppdagas för honom, Alfio spelas av Anders Kjellstrand, som med kraftfull stämma och våldsamt uttryck trollbinder publiken."

"… Nikola Matisic, som med en klar och bärig tenor gestaltar den iskallt beräknande Turiddo"

"Carina Henriksson gestaltar Santuzza med en varm och innerlig sopran, samt en scenisk närvaro som får oss att svepas med."

"För regin stod Catarina Gnosspelius som även regisserat Romeo& Julia 2005 samt Falstaff 2004 för Opera vildmark, i tidigare produktioner iscensatta för Ice Globe Theatre i Jukkasjärvi. "

~~~

Opera Vildmark spelade även "Romeo & Juliet" - V. Bellini på Ice Globe Theatre
Regi: Catarina Gnosspelius

Röster om "Romeo & Juliet":

"Opera var science fiction för Anneli Lundmark. Men efter "Romeo och Julia" på Ice Globe Theatre är hon frälst."

"Det är rösterna som bär den här föreställningen när de strömmar ut i den mörkblå rymden. De är starka, tydliga och bär på stora känslor. "

" vi sveps med, från första takten, första tonen, är det som om inget annat existerar. Det sorgsna griper tag, den olyckliga kärleken, den melankoliska sången och sångarnas förmåga att fånga oss. Jag kommer inte ihåg när jag senast kände att något träffat så rätt."

"Sopranen Carina Henriksson, initiativtagare till Opera Vildmark, gestaltar Julia med skör och bräcklig kraft. Hennes kärlekstyngda aria från balkongen av is får oss att nästan glömma att andas."

"Hennes älskade Romeo, gestaltas av mezzosopranen Sofia Flodin. Romeos smärta fyller hela denna snöiga värld. Sofias sång växlar och vibrerar, lever och utstrålar värme. "

"Lika gripande framställs Julias trolovade, Tebaldo, av tenoren Nikola Matisic"

"Då och då tittar jag bort mot pianisten. Robert Pauker spelar utan vantar. Han har ingen dirigent, inget orkesterdike med kollegor, han är helt ensam och fyller teatern med sitt piano."

   
 
Foto: Karin Fors
 

Foto: Peter Garret

a    
   

Upp^